Friis & Moltke Designs Housing Complex as Conceptual Scandinav…

first_imgFriis & Moltke Designs Housing Complex as Conceptual Scandinavian ForestSave this articleSaveFriis & Moltke Designs Housing Complex as Conceptual Scandinavian Forest Copy#TagsArchitecture CompetitionsResidential ArchitectureHousingAarhusHousingResidentialText Message HtmlCite: Karissa Rosenfield. “Friis & Moltke Designs Housing Complex as Conceptual Scandinavian Forest ” 26 Dec 2014. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogVentilated / Double Skin FacadeTechnowoodProfile Façade SystemGlassMitrexSolar PanelsMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic RoyalFiber Cements / CementsEQUITONEFiber Cement Facade Panel PicturaCultural / PatrimonialIsland Exterior FabricatorsSeptember 11th Memorial Museum Envelope SystemConcreteKrytonSmart ConcreteSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case – B-ClassMetal PanelsLorin IndustriesAnodized Aluminum – Stainless Steel FinishesWoodStructureCraftEngineering – Mass TimberWindowspanoramah!®ah!38 – FlexibilityChairsSellexChair – IrinaBathroom FurnitureKaleBathroom Cabinets – ZeroMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Save this picture!© Friis & MoltkeWritten by Karissa RosenfieldDecember 26, 2014 Share “COPY” “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/582151/friis-and-moltke-designs-housing-complex-as-conceptual-scandinavian-forest Clipboard Friis & Moltke Designs Housing Complex as Conceptual Scandinavian Forest ArchDaily ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/582151/friis-and-moltke-designs-housing-complex-as-conceptual-scandinavian-forest Clipboard CopyFriis & Moltke has designed a new housing project in Aarhus inspired by a Scandinavian forest. Just as “moss-covered hillocks and majestic towering trunks with crowns filter light and create shimmering patterns on the forest floor,” says the architect, the Løvhusene housing complex adapts to its natural surroundings as circulatory “boardwalks” weave between a “forest” of clustered wooden residences, all centered around a shared community “clearing.”Save this picture!© Friis & MoltkeFrom the architects: The basic architectural concept of the project comes from the Scandinavian forest; moss-covered hillocks and majestic towering trunks with crowns filter the light and create shimmering patterns on the forest floor. Sharp rocky surfaces intersect the soft hillocks and leaves, while floating boardwalks weave between the tree trunks. Save this picture!© Friis & MoltkeThe houses are arranged like a little village in small clusters around a central space – a community. In between, the buildings allow the landscape and paths to seep through the common area, which takes on the character of a clearing in the forest. In order to guarantee views and daylight in the clearing, the lowest-lying houses have been kept at one-story, while the houses highest up on the slope rise to three stories. Together they create shifting building heights and the sloping terrain generates a varied settlement, which breaks down the scale and adapts to nature. Save this picture!© Friis & MoltkeIn contrast to the soft shapes of the countryside and the forest, the mossy forest floor is taken over by distinctive concrete plateaus on various levels. In some places the hard surfaces act as terraces, in other places as floors for houses, over which sculptural, floating wooden boxes form the ceilings. Wide windows allow the forest floor tree trunks to come right up to the façade, creating an intense feeling of proximity and atmosphere. Save this picture!© Friis & MoltkeThe sharp geometric shape of the floating boxes with vertical wooden cladding and compositionally placed window openings create a dialogue with the vertical tree trunks, the tree crowns and the flickering light. The houses in these boxes have a quasi-pictorial, framed view of the forest’s treetops and the sky.CompetitionLøvhuseneAwardWinning EntryArchitectsFriis & MoltkeLocationAarhus, DenmarkEngineerTækkerLandscape ArchitectTredie NaturClientTækker, Lasse LillevangArea7300.0 sqmPhotographsFriis & MoltkeCompetitionLøvhuseneAwardWinning EntryLocationAarhus, DenmarkPhotographsFriis & MoltkeArea7300.0 m2Image gallerySee allShow lessKäpäcläjui Indigenous Training Center / Entre Nos AtelierSelected ProjectsHouse in Ávila / Claudia Olalla GilSelected Projects Share Architecture Competitionslast_img

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *